Veri tabanı çapraz sorgu nedir?
Çapraz sorgu, tanığın veya sanığın beyanlarının doğruluğunu ve güvenilirliğini araştırmak, beyanlar hakkında şüphe uyandırmak, yargılamada bir tarafın kendi iddia veya savunmasına dikkat çekmek veya onu güçlendirmek amacıyla; tanığın, sanığın, müdahilin (tarafın) ve şikâyetçinin sorgulanmasını içerir.
Çapraz sorgu nedir örnek?
Çapraz sorgulamanın bir diğer tekniği, davanın konusuyla ilgili bir senaryo oluşturmak ve tanık veya sanıklara bu senaryoya dayalı çeşitli sorular sormaktır. Örneğin, bir davada bir tanığa, “1 Eylül’de çocukları okuldan almaya geç kaldın, değil mi?” diye soruldu. Soru, yazılı bir çapraz sorgulama sorusudur.
Çapraz sorgu nedir örnek?
Çapraz sorgulama genellikle sorgulanan kişinin “neden”, “nasıl” ve “niçin” gibi yorumlarla cevaplanabilen sorular yerine kısa cevaplar verdiği sorular sormayı içerir. Çapraz sorgulamanın sonucu öngörülemez olduğundan, zaman zaman başvuran için olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir.
Çapraz sorguda ne yapılır?
Özel hukuk davalarında, “doğrudan sorgulama” davacının avukatının davacının tanıklarına soru sorması veya davalının avukatının davalının tanıklarına soru sorması durumunda gerçekleşir. Çapraz sorgulamada, davacının avukatı davalının tanıklarına soru sorar ve davalının avukatı davacının tanıklarına soru sorar.
Çapraz sorgu yasak mı?
Evet. Terletecek kadar yoğun ve dudaklarınızı neredeyse kurutacak bir çapraz sorgu… Çapraz sorgu Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nda düzenlenmiştir.
Türkiyede çapraz sorgu var mı?
Türkiye’de henüz uygulanmayan 1412 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 232’nci maddesi ile bugün yürürlükte olan ve uygulanan 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 201’inci maddesinde çapraz sorgu olarak tanımlanan sorgulama usulü “Doğrudan Sorgulama” başlığı altında açıklanmıştır.
Çapraz sorgu nedir polis?
Çapraz sorgu; Savcılık ve savunma tarafından bütün delillerin sunulup tartışıldığı, tanıkların ve sanığın savcılık ve savunma tarafından sorgulandığı, sorular çelişiyorsa ancak itirazı değerlendirmek üzere hâkimin sorguya katıldığı bir sorgulama yöntemidir.
Çapraz konuşma ne demek?
Elektronikte çapraz konuşma, bir iletim sisteminin bir devresinde veya kanalında iletilen bir sinyalin başka bir devrede veya kanalda istenmeyen bir etki yaratması olgusudur. Çapraz konuşma genellikle bir devreden veya kanaldan diğerine istenmeyen kapasitif, endüktif veya iletken bağlantıdan kaynaklanır. Elektronikte çapraz konuşma, bir iletim sisteminin bir devresinde veya kanalında iletilen bir sinyalin başka bir devrede veya kanalda istenmeyen bir etki yaratması olgusudur. Çapraz konuşma genellikle bir devreden veya kanaldan diğerine istenmeyen kapasitif, endüktif veya iletken bağlantıdan kaynaklanır.
Mahkemede hakim sanığa ne sorar?
Hakimin soracağı sorular, yargılanan suçun türüne veya dava dosyasının büyüklüğüne bağlı olarak tahmin edilebilir. Sanık duruşmada sorgulanırken, hakim dava dosyasını açıklığa kavuşturmak ve delil toplamak için sorular soracaktır. Taraflar veya avukatları da soru sorabilir.
Mahkemede savcı soru sorar mı?
(1) Duruşmaya savcı, müdafi veya vekil olarak katılan avukat, usul disiplinine göre duruşmaya çağrılan sanığa, katılımcılara, tanıklara, bilirkişilere ve diğer kişilere doğrudan soru sorabilir. Sanık ve katılanlar ayrıca mahkeme başkanı veya hâkim aracılığıyla da soru sorabilirler.
Doğrudan sorgu nedir?
b) “Doğrudan sorgulama” kavramı. Doğrudan sorgulama, 2005 yılında Türk Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’na eklenen bir konu olup, tarafların, hâkimi dahil etmeden, doğrudan tanığa, sanığa, katılımcıya veya bilirkişiye soru sorması anlamına gelmektedir.
Sorguyu kim yapar?
CMK’nın 2. maddesinde sorgu, “şüpheli veya sanığın, soruşturma veya kovuşturma konusu suçla ilgili olarak hâkim veya mahkeme tarafından dinlenmesi” olarak tanımlanmaktadır. İfade alma kolluk kuvvetleri ve cumhuriyet savcısı tarafından yapılırken, sorgu mahkeme tarafından yapılır.
Tanığın susma hakkı var mı?
İfade kendi başına delil olmasa da, sanığın susma hakkı elbette tanınmıştır, zira karşı delil olarak değerlendirilebilir. Ancak tanığın susma hakkı yoktur.
Çapraz yapmak nedir?
Alıcı ve satıcı aynı kişi olduğunda çapraz işlem gerçekleşir. Aynı kişiden gelen alım ve satım emirleri belirli kurallara göre işlenir. Sistemde bekleyen emirlerin durumuna bağlı olarak işlem farklı olabilir.
Kolluk sorgu yapabilir mi?
Cumhuriyet savcısı veya kolluk görevlisi tarafından ifade alınması veya hâkim/mahkeme tarafından sorgulanması aşağıdaki esaslara göre ve şüpheli veya sanığın haklarına saygı gösterilerek yapılır: Kimlik tespiti: İfade veya sorgulama başlamadan önce şüpheli veya sanığın kimliği açıklanmalıdır. Sanık teşhis edilir.
Polis çapraz sorgu yapabilir mi?
Kıta Avrupası hukuk sisteminde veya Türk hukukunda çapraz sorgu öngörülmemiştir. Bu, Anglo-Amerikan hukuk sisteminin özel bir sorgulama yöntemidir. Ceza Kanunu’nun 201. maddesi, belirli kişilere mahkeme başkanının veya duruşma savcısının arabuluculuğu olmaksızın doğrudan soru sorma hakkını yasal olarak tanımaktadır.
Veri tabanı sorgu nedir?
Sorgu kullanmak, Access veritabanınızdaki verileri görüntülemeyi, eklemeyi, silmeyi veya değiştirmeyi kolaylaştırır. Sorguları kullanmak için bazı diğer nedenler: Belirli ölçütlere (koşullara) göre filtreleyerek belirli verileri hızla bulun. Verileri hesaplayın veya özetleyin.
Veri tabanı türleri nelerdir?
Bunların başlıcalarını sıralayacak olursak; ilişkisel veritabanları, dosya tabanlı veritabanları, nesne yönelimli veritabanları, dağıtık veritabanları, veri ambarları, NoSQL veritabanları, açık kaynak kodlu veritabanları ve bulut veritabanları olarak sıralayabiliriz.
Veri tabanı saldırıları nedir?
Bir veritabanı, genellikle bir bilgisayar sistemi tarafından elektronik olarak depolanan ve erişilen düzenlenmiş bir veri ve yapı koleksiyonudur. Bu veritabanlarına yönelik saldırılar, orada depolanan oturum açma kimlik bilgilerini, kişisel bilgileri ve diğer hassas kullanıcı bilgilerini ele geçirmeyi amaçlayan saldırılardır.
Kaynak: vyfi.com.tr