Savcı sanığa soru sorabilir mi?
(1) Duruşmaya savcı, müdafi veya vekil olarak katılan avukat, usul ve yasaya uygun olarak duruşmaya çağrılan sanığa, katılımcılara, tanıklara, bilirkişilere ve diğer kişilere doğrudan soru sorabilir. Sanık ve katılanlar, mahkeme başkanı veya hâkim aracılığıyla da soru sorabilirler.
Savcı ifade almadan mahkeme olur mu?
Savcı beyanda bulunmadan dava açabilir mi? Savcının şüpheliden veya sanıktan doğrudan beyan alması zorunlu değildir. Savcı, kolluk kuvvetlerinin beyanına dayanarak veya şüpheli/sanıkla kişisel bir görüşme yapmadan iddianame hazırlayabilir.
Davacı tanığa soru sorabilir mi?
Esasen tarafsızlıkları ve güvenilirlikleri açısından; savcılık, savunma ve kamu tanıkları arasında bir ayrım yoktur. Tarafların tanığa soru sorması gerekmese de, gereksiz olan veya soruyu soran kişinin iddiasını veya savunmasını çürüten sorulardan, yani tanığa “gereksiz sorular” sormaktan kaçınılmalıdır.
Mahkemede hakim soru sorar mı?
Taraflar, hâkim aracılığıyla soru sorabilirler. Sorulan soruya itiraz olursa, hâkim, sorunun sorulup sorulmayacağına karar verir. (2) Toplu mahkemelerde, birinci fıkrada belirtilen kişilere her hâkim soru sorabilir.
Her savcının koruması olur mu?
Ceza muhakemeleri hukukumuzda savcının taraf olup olmadığına ilişkin doğrudan bir düzenleme bulunmamakla birlikte Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 160. maddesinin 2. fıkrasında; “Şüpheli veya sanık lehine ve aleyhine olan delilleri toplamak ve şüphelinin haklarını korumak bir görevdir” denilmektedir.
Savcılar hangi bilgilere ulaşılabilir?
Örneğin; Adli sicil, MERNİS, TAKBİS, POLNET ve Merkez Bankası veri tabanları ile yapılan entegrasyonlar sayesinde nüfus kayıtları, adli sicil kayıtları, ehliyet kayıtları, tapu kayıtları ve döviz kurları gibi veriler saniyeler içerisinde adli makamlara iletilebilecek.
Savcı çağırırsa ne olur?
Eğer ifade vermek için polis karakoluna veya savcılığa çağrıldıysanız, bu durum veya verdiğiniz ifade hiçbir şekilde sabıka kaydınıza işlenmeyecektir. Sadece ifade vermeye gitmemeniz halinde hakkınızda yakalama emri veya tutuklama emri çıkarılırsa, bu kararlar polisin GBT (Genel Bilgi Arama) sistemine işlenecektir.
Savcı yeterli delil bulamazsa ne olur?
Savcı bu soruşturmanın sonunda yeterli delil bulabilirse yeni bir iddianame hazırlayıp mahkemeye sunacaktır. Yeterli delil bulamazsa kovuşturmaya gerek olmadığına karar verecektir.
Savcı ne yapamaz?
Savcılar, yetkili oldukları coğrafi sınırlar (il veya ilçe sınırları) içinde işlenen suçları soruşturmak ve kovuşturmakla yetkilendirilmiş ve görevlendirilmiştir. Savcılar, yargı yetkileri dışında işlenen suçları soruşturmaz veya kovuşturamazlar.
Savcı sorgu yapabilir mi?
CMK’nın 2. maddesinde sorgu, “şüpheli veya sanığın, soruşturma veya kovuşturma konusu suçla ilgili olarak hâkim veya mahkeme tarafından dinlenmesi” olarak tanımlanmaktadır. İfade alma kolluk kuvvetleri ve cumhuriyet savcısı tarafından yapılırken, sorgu mahkeme tarafından yapılır.
Tanığa hangi sorular sorulur?
Makalede tanık sorgulaması sırasında sorulması gereken dört çok önemli soru ele alınmaktadır: İlk paragrafta her tanığa özel olarak sorulan sorular yer almaktadır: İlk olarak tanığa özel olarak adı ve soyadı, yaşı, mesleği, ikamet yeri, iş veya geçici ikamet adresi ve varsa telefon numarası sorulmaktadır.
Duruşmada son kararı kim verir?
Savunma, davayı bilirkişi görüşüne karşı savunur. Mahkeme, tarafları bu şekilde dinledikten sonra duruşmanın kapandığını ilan eder ve nihai kararını görüşmek üzere çekilir. Mahkeme, müzakerenin ardından nihai kararını kamuya açık bir duruşmada açıklar.
Mahkemede hakime ne diye hitap edilir?
Duruşma sırasında, hakime “Sayın Yargıç”, “Sayın Yargıç”, “Bay Yargıç” veya “Bayan Yargıç” diye hitap edin. Öğretmenlere, kardeşlere, amcalara vb. “gibi” diye hitap etmeyin. Duruşmaya girdiğinizde, hakimi selamlamayın veya “günaydın” veya “iyi günler” demeyin.
Mahkemede Eller nasıl durmalı?
Bu duruş liderlerde ve komutanlarda sıklıkla görülebilir. Avuç içlerinin hızla birbirine sürtülmesi hazırlık ve heyecanın bir ifadesidir. Ellerin vücuda göre açısı da önemlidir. Alçaltılmış eller pasifliğin bir işaretidir, çünkü mahkemede suçlular yargıcı bu şekilde dinler.
Sanık müştekiye soru sorabilir mi?
“İlgili taraflar gerektiğinde tekrar soru sorabilirler.” Maddenin gerekçesine göre; Doğrudan sorgulama, başkan yargıcın müdahalesi olmadan soru sormak anlamına gelir. Katılımcılar ve sanıklar, başkan yargıcın veya yargıcın izniyle dolaylı olarak soru sorabilirler.
Savcı sorgu yapabilir mi?
CMK’nın 2. maddesinde sorgu, “şüpheli veya sanığın, soruşturma veya kovuşturma konusu suçla ilgili olarak hâkim veya mahkeme tarafından dinlenmesi” olarak tanımlanmaktadır. İfade alma kolluk kuvvetleri ve cumhuriyet savcısı tarafından yapılırken, sorgu mahkeme tarafından yapılır.
Savcıların yetkileri nelerdir?
Savcılar, yasal işlemlerin yürütülmesinde yasaya uyumu, adil yargılamaları ve suçluların haklarını korumayı sağlamaktan sorumludur. Ayrıca, mahkeme işlemlerinin yürütülmesini denetler, tanıkları sorgular, delil sunar ve iddiaları destekler.
Mahkemede sanığa ne sorulur?
Hakimin soracağı sorular, yargılanan suçun türüne veya dava dosyasının büyüklüğüne bağlı olarak tahmin edilebilir. Sanık duruşmada sorgulanırken, hakim dava dosyasını açıklığa kavuşturmak ve delil toplamak için sorular soracaktır. Taraflar veya avukatları da soru sorabilir.
Savcı olaylara müdahale edebilir mi?
Maddenin birinci fıkrasının ikinci cümlesi, diğer bazı Batı yasalarında olduğu gibi, savcının ceza polisinin ve amirlerinin ve memurlarının tüm yetkilerini kullanabileceğini belirtmektedir. Bu yetki, elbette, yargısal işlemlerin gözetimi ve kontrolüne atıfta bulunmaktadır.
Kaynak: HisLazer.com