İçeriğe geç

Osmanlıda Knez Ne Demek

KNEZ ne demek TDK?

Knez (unvan) – Kelime Sırp ve Hırvat dillerinde prens anlamına gelir.

Osmanlıda Voynuk ne demek?

Voynuklar, Istabl-ı Amire’deki birçok hayvanı beslemek için kullanılırdı. Başlıca görevleri, Has Ahır’daki hayvanlar için çayırların otlarını biçmek ve çayır mevsiminde saray atlarının otlayabilmesini sağlamaktı. Anahtar kelimeler: Istabl-ı Amire, Voynuklar.

Garip yaratık ne demek?

Çok çirkin, çok garip bir yaratık, yaratılışın bir ucubesi.

Müsterhamdır ne demek?

Haluk Hoca’nın bahsettiği bu “mükemmel” sözcüğü, küçüklerin büyüklere söylediği şeydi. “İstenen” gerçekleşecekti. Büyük, küçükten “isteyecekti”. Küçük, büyükten isteyemezdi, sadece isteyebilirdi.

Osmanlıda iç oğlanı ne demek?

“İç oğlan” tabiri, Balkanlar’daki Hıristiyan ailelerden alınarak Osmanlı’daki Devşirme usulüne göre Müslümanlaştırılan ve daha sonra Topkapı Sarayı’nın üç bölümünden biri olan Enderun’da (İç Saray) çalışan erkek hizmetçileri ifade eder.

Osmanlıda Ispenc ne demek?

İspenç, Osmanlı İmparatorluğu’nun tarımla uğraşan Hıristiyan tebaasından aldığı vergidir. Bu verginin değeri 25 akçedir ve her yetişkinden alınan kişisel bir vergidir.

Osmanlı’da gerdek ne demek?

Osmanlılarda evlilik veya düğünler için alınan bir vergi. Osmanlı mali terminolojisinde genellikle vergi için kullanılan bir terim. Osmanlı maliyesinde devlet tarafından alınan vergi ve ücretlerin genel adı.

Temayülleri ne demek?

Türk Dil Kurumu’na göre eğilim kelimesi genel olarak “bir duruma, olaya veya kişiye karşı duyulan ilgi veya eğilim” olarak tanımlanabilir.

Hilkat nedir ne demek?

Dilimize Arapçadan giren Hilkat kelimesi, people kelimesinden türemiştir. “Yaratmak” kelimesi yoktan var etmek anlamına gelirken, Hilkat “yaratmak” anlamına gelir. Aynı kelime doğuştan gelen nitelikler için de kullanılır.

Kanima nedir?

Kaniama, Harpactorini kabilesine ait bir böcek cinsidir.

Münebbi ne demek?

Ebu Tayyip’in lakabı olan El-Mütenebbi, “peygamberlik eden, geleceği haber veren” anlamına geliyor.

Osmanlıca Mükerrem ne demek?

(Osmanlı dönemi) Saygı duyulan, hürmet edilen. Hizmet edilen. Şerefli. Asil olan. (İnsan, tabiatı gereği asil olduğundan, hakikati arar.

Istirham ne demek örnek?

Herhangi bir kişiye karşı kullanılır, özellikle bazı durumlarda ısrar edilmesi gerektiğinde sahip olduğu anlamla. Yukarıda belirtilen tüm farklı anlamların yanı sıra, “talep” kelime grubu tek başına veya bir cümle içinde kullanılır. “Bunu kabul etmenizi rica ediyorum.” 6 Mayıs 2022

Kınnap ne demek TDK?

(ﻗﻨّﺐ) i. (Ar. ḳinneb) İnce ip, kamçı: Adamın cebinden çıkardığı iple hayvanı bağladık (Burhan Felek).

Ümanizm ne demek TDK?

Türkçe karşılığı “antroposentrizm”dir. Yani teosentrizm arka plana itilir ve bir anlamda reddedilir ve antroposentrizm temel alınır.

Kuter ne demek TDK?

Cuter adı verilen bir tekneden (masa) ve teknenin üzerine dikey olarak yerleştirilmiş ve farklı hızlarda dönen 2-3-4 veya 6 bıçaktan oluşan bir bıçak setinden oluşur. Bıçaklar kullanım amaçlarına göre farklılık gösterir. Yağlı ve dondurulmuş etler için farklı bıçaklar kullanılır.

Kıdış ne demek?

Kâşgarlı Mahmud’un kıdış-, kidit- ve kıdığ sözcüklerine verdiği anlam göz önüne alındığında, bu sözcüklerin türetildiği kıd- fiilinin anlamının “kıyı, kenar, sınır, hudut, herhangi bir şey oluşturmak” şeklinde olduğunu söyleyebiliriz.

Kaynak: hasi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir