İçeriğe geç

Pesmek Ne Demek

Peşmek anlamı ne?

“Yün gibi” anlamına gelen peşmek (پشمک) kelimesinin zamanla koyun yününe benzemesi nedeniyle Türkçe’de “pişmaniye” olarak telaffuz edilmiş olması muhtemeldir. Peşmine ayrıca Osmanlı İmparatorluğu’nda yün ve kıldan yapılan bir kumaş türünün adıdır.

Pişmaniye Farsça ne demek?

Pitmaniye dilimize “yün” anlamına gelen Farsça pashm kelimesinden girmiştir. Aynı kökten gelen paşmina ise yünlü şey anlamına gelir. Pismaniye’nin şekline baktığınızda, neden bu ismin verildiği açıkça anlaşılıyor.

Farsça pasma ne demek?

Peşm kelimesi Farsça kökenli olup “ince teller” veya “iplikler” anlamına gelir.

Piruze ne demek Osmanlıca?

1. Mavi bir değerli taş, turkuaz. 2. Bu taşın rengi mavi, açık gök rengidir.

Pişmaniye diğer adı nedir?

Eskişehir yöresinde “Tel Tel”, Kastamonu’da “Pull” ve günümüzde “Pull Helva” olarak bilinmektedir. Osmanlı döneminde saraylarda sosyal ve kültürel bir aktivite olarak kabul edilmesi, günümüzde Kocaeli civarında yapılan Regretniye’ye “Saray Helvası” isminin verilmesinin sebebidir.

Pişmaniye Osmaniye’nin mi?

Pişmaniye ilk olarak Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde bir şekerci tarafından bulunmuş ve üretilmiştir. Üretimin devamı ise Kandıra’nın zanaatkarlarından Hacı Agop isimli bir Ermeni tarafından gerçekleştirilmiştir.

Farsça pasm ne demek?

Bu sadece bir söylenti olsa da, Paşmina kelimesinin kökenine baktığımızda, Farsçada yün anlamına gelen “paşm” kelimesinden türediğini görürüz.

Farsça yün ne demek?

Pitmaniye: Farsça “yün” anlamına gelen “peshm” kelimesinden gelir. Peshm+ane “yün gibi” anlamına gelir.

Pişmaniye neden sertleşir?

Çünkü şekerli su koyulaştıkça sertleşir ve kenarlara yapışır. Kalıplanabilecek kıvama geldiğinde ve elimizi yakmayacak sıcaklığa geldiğinde kıvama geldiğini anlarız.

Drahşan ne demek?

(Farsça diraḫşān, diraḫşі’dan “parlamak”) Işıltılı, parlak, ışıltılı, parlak: “Mihr-i dırahşan.” “Necm-i dırahşan.” Nikāb/Manzûr ola hurşîd-i dırahşân-ı kıyâmet (Leskofçalı Gālib) ser-i kuyusunda tazele beni ey Mah.

Namüsait ne demek?

✏ Şerefli ne demektir? 🔎 Uygun veya elverişsiz. Arapçadan dilimize giren “uygun” kelimesinin Farsça olumsuzluk ekiyle türetilmesi sonucu ortaya çıkmıştır.

Gün kelimesi Farsça mı?

Eski Türkçedeki kün “güneş, gün” sözcüğünden gelmektedir.

Peyk ne demek Farsça?

peyk – İngilizce Sözlük. Farsça paik پَیْک “haberci, haberci, kurye, haberci” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, “yaya” anlamına gelen Orta Farsça paik veya padik kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Orta Farsça pāi veya pād “ayak” kelimesinden türemiştir.

Peykan ne demek Osmanlıca?

Peykân kelimesi Farsça kökenli bir kelime olup Türkçe karşılığı “okun ucundaki keskin demir parçası”dır. Kelimenin eş anlamlısı “temren”dir. Devellioğlu peykân’ın anlamını “sap, uç, okun ucundaki keskin demir” olarak vermiştir.

Peyveste ne demek Osmanlıca?

İsim [1] Başardı, başardı. [2] Her zaman, her zaman.

Pişmaniyenin hikayesi nedir?

Usta pastacımız çok sevdiği ve tatlılar hazırladığı sevgilisinden ayrılmak zorunda kaldı. Evliliğinden pişman olan ustamızın sevgilisine bu olay duyulduktan sonra “PİŞMAN” denildi!2 Şubat 2020

Peştun anlamı nedir?

Peştunlar veya Peştunlar (Peştuca: Peştun veya Pakhtun, Hintçe: Pathan, Farsça: Afgan) güneydoğu Afganistan ve kuzeydoğu Pakistan’da yaşayan bir İran milletidir. Konuştukları dil, İran dillerinden biri olan Peştuca’dır.

Peşi ne demek?

Kürtçe’de “Pêşî Peya” “önce yayalar” anlamına geliyor.

Pişmaniye neye iyi gelir?

Sağlık Faydaları: Pişmaniye, şeker içeriği nedeniyle yüksek kalorili bir tatlıdır ve aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Ancak içerdiği nişasta ve fıstık veya kakao gibi malzemeler biraz enerji sağlayabilir. Fıstık içeren fıstıklar iyi bir protein ve sağlıklı yağ kaynağıdır.

Kaynak: cato.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir