İçeriğe geç

Rizede Paçi Ne Demek

Rizede anneye ne denir?

Anaka: Çocuk dilinde “anne” veya “büyükanne” anlamına gelen kelime. Ana çeşme: Fontanelle (Çocuğun ana çeşmesi henüz kapanmamıştır, ezmeyin).

Rize’de pardi ne demek?

Pardi’nin (çakal) çığlığı ölümün habercisi olarak kabul edilir. Bir kişi ölüm döşeğindeyken yüksek sesle konuşmayın veya gürültü yapmayın.

Rizelilere ne denir?

Trabzonlular Rizelilere de Laz derler.” (Marr: 1910) Laz terimi birçok kişi için birden fazla anlama gelir ve Türkiye’de kullanıldığından “Laz terimi yalnızca bölgenin etnik ve dilsel özelliklerini gizlemeye hizmet etmiştir (Meeker: 1971).” Türkiye’de Laz Karadeniz aksanını konuşan ortalama bir kişi için…

Rizede patatese ne denir?

Türü: Patates. Teslim Alındığı Tarih: Ölçü birimi, 5-6 kiloluk tahta kap.

Rizede Paçi ne demek?

Kutali: Lahana çırpmak için kullanılan çam ağacından yapılmış bir karıştırıcı. Paçi: Küçük kız. Büyük kızlara şaka olsun diye bu isim verilir.

Karadeniz’de yakışıklı nasıl denir?

Keleş: Güzel, yakışıklı.

Pulim ne demek Rize?

– Küçük, sevimli. Puli kelimesini incelerseniz, ülkemizin Rize ilinde ağırlıklı olarak bulunur. Puli, Rize ve çevresinde civcivlere yani genç tavuklara verilen bir isimdir.

Kebre ne demek?

Özet: Latince adı Capparis olan bitki Mersin ve çevresinde kedi tırnağı, kebere ve geyil olarak bilinir. Diğer bölgelerde ise kapari, gebre otu, gevil, bubu, şebellah gibi isimlerle de bilinir.

Hutupis ne demek?

HUTUPİS Taciz. Çöküş. Parçalanmak. İlidiyi çevirerek bükmek. İşaret, kabakların bağlandığı asma telidir.

Her Rizeli Laz mıdır?

Türk Lazları, Türkiye’nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Çoğunlukla Rize’nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı, Çamlıhemşin, İkizdere ve Çayeli ilçeleri ile Artvin’in Arhavi, Hopa, Borçka ve Kemalpaşa ilçelerinde yaşıyorlar.

Rize Hangi Irk?

Hemşinliler (Ermenice: րրցրրրրրրրրրkantsiner, Rusça: Амшенцы Amşentsı, Lazca: Sumexi), en çok yaşadıkları yerler Türkiye’nin Rize, Erzurum’un Tortum, İspir, Artvin’in Hopa ve Kemalpaşa ilçeleri ile Trabzon’un Araklı ve Sürmene ilçeleridir. Nüfusu yaklaşık iki yüz bin olan ve ana dili Hemşin veya Türkçe olan…

Ğoloz ne demek?

Yunancada basit anlamına gelir ve hala halk arasında ğoloz olarak telaffuz edilir. Cumhuriyet’in ilanından sonra ğoloz ismi resmen Kendirli olarak değiştirildi ve o dönemde şehirde ve çevresinde yoğun olarak kenevir yetiştirildiğine inanılıyor.

Karadeniz sevgiliye ne denir?

Karadeniz müziklerinde ve yerel dizilerde sıkça kullanılır. EFULİM NEDİR? Efulim, sevgiliye hitap şeklidir ve sevgilim, sevgilim anlamına gelir.

Rizede fasulyeye ne denir?

Badem: Küçük yeşil fasulye. Balalos: 1.

Karadeniz’de Gıran ne demek?

Giran: Salgın hastalık.

Karadeniz’de aga kime denir?

Birçok kuruluşun başında bulunan seçkin yöneticilere, patronlara ve bölgelerin yönetimini ele geçirmiş kişilere verilen bir unvandır.

Karadeniz’de Gıran ne demek?

Giran: Salgın hastalık.

Rizede seni seviyorum ne demek?

Lazcada “Seni seviyorum” cümlesinde kullanıldığında “mayoropen” kelimesi “mayoroper” olarak kullanılır.

Rizede Kuymağa ne denir?

Muhlama – veya Mihlama: Rize ve Artvin’in sahil kesimlerinde. Cumur, çumur veya zumur: Bazı yörelerde mısır unu yerine bayat mısır ekmeğinin ufalanmasıyla yapılan kuymağa verilen addır. Hoşmerim: Rize’de tereyağı yerine kremadan yapılan muhlamaya verilen addır.

Kaynak: cinseltakviyem.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir