İçeriğe geç

Osmanlıca Dehr Ne Demek

Dehr Osmanlıca ne demek?

Dehr kelimesinin Osmanlı Türkçesinde birçok anlamı vardır. Ebedi zaman anlamına gelir. Ayrıca bin yıllık zaman anlamına gelir. Dönem, zaman, çağ, dünya, dünyanın başlangıcından sonuna kadar olan zaman anlamlarına gelir.

Dehr ne anlama gelir?

Yezid’e göre zaman, belli bir mevsimi, dehr ise bölünmez bir zaman dilimini ifade eder.4 Buna göre “zaman”ın uzunluk ve kısalık olarak ikiye ayrılabilen bir niteliğe sahip olduğu söylenebilir.

Dehre nin anlamı nedir?

Arapçada derinliklere dalmak ne anlama gelir? Arapçada “Dehr” kelimesi “zaman, çağ, dönem” anlamına gelir. Bu kelime aynı zamanda Kutsal Kur’an’da da geçer. “Zamana dalmak” ifadesi “zamana dalmak, zaman tarafından sürüklenmek” anlamına gelir.

Dehen Osmanlıca ne demek?

dehen – İngilizce sözlük. Farsça ve Orta Farsçadaki dahan دهان ordahan دهن “ağız” kelimesinden türetilmiş bir kelimedir.

Dehr ne demek TDK?

Eski Arap şiirinde kader anlamına gelen birçok kelimenin kullanıldığı görülmektedir. Bunların en ünlüsü Dehr fenomenidir. Zaman, eyyâm ve leyâl kelimelerinin de kader anlamında kullanıldığı görülmektedir.

Dehre ne demek Kürtçe Argo?

Dehre: Odun kesmeye yarayan, ucu eğri demir alet. El baltası ve nacak olarak da kullanılır. Dalgın: Düşüncesiz, aklına geleni söyleyen, sözlerinin yerini bilmeyen.

Tasavvufta dehr ne demek?

Dehr, mutlak zaman anlamında tasavvuf düşüncesine dahildir. Tasavvufçular, şafak vaktinin Allah huzurunda ebedi an olduğunu söylediklerinde, sonsuzluk ve ebediyetin onda birleştiğini kastediyorlar.

Dehr suresi ne demek?

Surenin adı ilk ayetteki “man” kelimesinden gelir. Aynı ayette kullanılan “ad-Dehr” kelimesi nedeniyle sure Dehr olarak da adlandırılır. Dehr, zaman anlamına gelir. Sure esas olarak ölümden sonraki yaşamla ilgili konuları ve dindar insanların cennette alacağı çeşitli nimetleri ele alır.

Dehr ne demek felsefe?

Bugünkü araştırmalar, dehr kelimesine “mutlak zaman” anlamının yüklendiğini göstermektedir2. Zaman kelimesine ise hurma veya meyve zamanı, sıcak veya soğuk zaman denilebilir.

Dehre kim?

Allah’ın özünü sıfatlarından soyutlayanlara verilen isim. Evrenin ezeli olduğunu iddia eden ve inkar etmelerine rağmen Tanrı’ya veya Tanrı’nın birliğine ve ahiret hayatına inandıklarını iddia eden kişileri ifade eden bir terim.

Dehr inancı nedir?

Bu inanç sisteminde, DEHR tapınılacak bir tanrı değil, hesaba katılması gereken kozmolojik bir güçtü. Zamanın insan hayatındaki olayları belirlediği fikri, bu olayların önceden belirlenmiş olduğuna olan inançla bağlantılıdır.

Dehre olmak ne demek?

Dehriyyun (Maddîyyun) kavramı büyük ölçüde İslam dünyasındaki ateist ve özellikle materyalist hareketleri temsil etmektedir.

Gonca Dehan ne demek?

Gonca-dehân: Ağzı gül goncası gibi küçük ve güzel olan: Duhter-i gonca-dehân (KT, 754).

Dendan Osmanlıca ne demek?

Dendan kelimesinin sözlüklerde çeşitli anlamları vardır; diş, Arap alfabesinde sin, be, se gibi harflerin çıkıntılarının adı, kale surlarında ve burçlarda aralarında çıkıntı bulunan boşluklar.

Isdar ne demek Osmanlıca?

Ferit Devellioğlu’nun Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Sözlüğü’nde “ısdar (راﺪﺻا)”, “suya batırılmak, yapılmak, hazır bulundurulmak, çıkarılmak, kaldırılmak” anlamlarına gelmektedir.3 Görüldüğü gibi isdar, kelime anlamı olarak “çıkarma”, daha özel olarak ise bir kararname veya kanun çıkarmak anlamına gelmektedir.

Dehr zaman nedir?

Araplar muhtemelen bunu şu sözlerle ifade etmek istediler: İnsan bazen ölür, bazen yaşar; ölüm ve yaşam yalnızca “zamana” bağlıdır. Burada bahsedilen zaman “dehr”dir.

Dahra ne demek?

i. (< dahra < Farsça dāhre) Geniş kavisli dal bıçağı: Kesme ve kesme işleri için, motorlu testere, tilki kuyruğu testeresi, yaylı testere, balta, tahra, kama…

Dehre ne demek küfür?

“İslam öncesi cahiliye dönemindeki Arapların bir kısmı, gece ve gündüzün birbirini izlemesinden oluşan Dehre’yi lanetlemişlerdi. Çünkü bu insanlar Tanrı’ya inanmıyorlardı ve tüm olayları zamana bağlıyorlardı. Başka bir deyişle, olayları gerçekleştiği gün ve geceye bağlıyorlardı ve her şeyin zaman sırasına göre gerçekleştiğine inanıyorlardı. Bunlara Dehris deniyordu.

HECR ne demek?

هجر – Hecr ١ ایریلق, فراق.

Kaynak: bgwellness.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir