İçeriğe geç

Osmanlıda Çeşnigir Ne Demek

Emir çeşnigir ne demek?

Çaşnigîr, Farsçada “tat alma duygusunu koruyan” ve “tat alan” anlamına gelen birleşik bir kelimedir.

Çeşnigir nedir?

Bazı İslam devletlerinde, bu eskiden yöneticilerin masalarını denetleyen ve yemekleri kontrol eden saray görevlisinin adıydı. Farsça çâşnî (tat) ve gîr (korunmuş) kelimelerinden oluşur.

Şarabdar’ın diğer adı nedir?

Şarabdar / İdişçibaşı: Hükümdarın sofrasındaki içeceklerden sorumlu olan görevli.

Çeşnigir görevi nedir?

Osmanlı döneminde, baharatları tatmaktan sorumlu saray görevlilerine “çeşnigir”, “çeşnicibaşı”, “çeşnigir ustası” veya “çeşniyar ustası” denirdi. Görevleri yemeğin tadını kontrol etmek olsa da, aynı zamanda Sultan ve ailesinin güvenliğinden (zehirlenme olasılığı) de endişe ediyorlardı.

Çeşnigir Köprüsünü kim yaptı?

Çeşnigir Köprüsü, Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferi sırasında Mimar Sinan tarafından yeniden yapılmıştır.

Çeşnigir Köprüsünde ne yapılır?

🔵Kırıkkale’nin Karakeçili ilçesi ile Köprüköy beldesi arasında Keskin ilçesi sınırları içerisinde yer alan, Büyük Selçuklu Devleti döneminde Kızılırmak Nehri üzerine inşa edilmiş bir köprüdür. Boğaza bakan cam bir teras, boğaz kenarında yürüyüş yolu, boğazın içinde restoranlar ve tekne turları bulunmaktadır.

Tiraz ne demektir?

Altın işlemelerle süslenmiş ve halifelerin, yöneticilerin ve devlet adamlarının unvan ve lakaplarını taşıyan yazıtlarla süslenmiş elbise ve bunların dokunduğu atölye. Sözlükte “süslemek, güzelleştirmek” anlamına gelen tirâz, Arapçaya Farsçadan gelmiştir. Kelime ayrıca “en iyi ve en güzel” anlamında da kullanılır.

Osmanlıda kapucubaşı ne demek?

Kapıcıbaşı, Osmanlı unvanı, saray muhafızlarının şefinin veya “baş muhafız”ın adıydı. Osmanlı devletinin ilk zamanlarında, yalnızca bir baş hamal vardı. Zamanla sayıları arttı ve 18. yüzyılda aynı anda yaklaşık 150 baş hamal vardı.

Emir-i Candar nedir?

Geçmişte bazı İslam devletlerinde hükümdarı ve sarayını korumakla görevli muhafızlar için kullanılan bir terim.

Osmanlı’da cesnici nedir?

Şef sofracı, tadımcı veya tadımcı, sofra personelinin üstü, tadımcı denir; rakı jargonunda, çilingirin masasını kuran kişi. Osmanlı sarayında baş tadımcının başlıca görevlerinden biri, bir suikast girişimi durumunda Sultan’ın yemeğini tatmaktı.

İğdişbaşı nedir?

Şehirlerde İğdişler’in başı olan İğdiş-başı, memurların yanında o şehrin nüfusunu temsil eden en yüksek görevli, bir nevi belediye başkanı sayılabilir. İğdiş-başının ticarete özel bir ilgisi vardır ve şehre gelip giden tüccarlara da çok ilgi duyar[19].

Osmanlıda camedar nedir?

Camedarlar, giysi ve kumaşların saklandığı odalardan sorumlu olan kişilere denir ve camedar olarak adlandırılırlar. Hükümdarların giyim değişikliklerinden sorumlu olan camdarlar, yüksek mevkilere geldiklerinde giysi seçiminde de söz sahibi olurlardı.

Emir lakabı ne demek?

Emir, “efendi” veya “başkomutan” anlamına gelir ve Arapça “a-m-r” kökünden türemiştir. Başlangıçta sadece “komutan” anlamına gelen bu unvan, daha sonra daha küçük devletlerin liderleri, valileri veya yöneticileri için bir unvan olarak kullanıldı. Modern Arapçada, kelime giderek “prens” anlamında kullanılmaya başlandı.

Emiri candar ne demek?

Geçmişte bazı İslam devletlerinde hükümdarı ve sarayını korumakla görevli muhafızlar için kullanılan bir terim.

Selçuklularda emir ne demek?

I. H. Uzunçarşılı[4], Büyük Selçuklu teşkilatını anlatırken, kendisinin Emir-i Dadin’in saray temsilcisi olarak görev yaptığını ve aynı zamanda şer’î meseleler dışındaki davalara bakan Divan-ı Mezalim’in başkanı olduğunu belirtmektedir.

Emiri şikar ne demek?

Türk Selçukluları döneminde, Sultan’ın av işlerini düzenleyen emirlere Emir-i Şikar denirdi. Bu emirlerin Sipeh salar-ı Kebir, Uluğ emir es-Sayd, hâsbeg gibi unvanları vardı (Çetin 2007: 189). Büyük Selçuklular döneminde, av işleriyle ilgilenen görevlilere Emir-i Şikar veya Bâzdâr denirdi (Ravendî 1999: 262, 282).

Kaynak: asrimoda.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir